Pochutiny do polievok
Zeleninový bujón Würtzl
Čisto rastlinný, bez cholesterolu, neobsahuje glutamát sodný.
Z kontrolovaného ekologického hospodárstva.
Zloženie:
- morská soľ
- kvasnicový extrakt bez kyselinovej hydrolýzy
- neztužený palmový tuk*
- pór*
- karotka*
- cibuľa*
- zmes korenia* (muškát*, cesnak*, kurkuma*, čierne korenie*)
- bylinky* (petržlenová vňať*, ligurček*, bazalka*)
- prírodná rozmarýnová aróma
*produkt kontrolovaného ekologického hospodárstva
Umeocot
Sladko-kyslá prírodná šťava pôvodom z japonska. Vyrába sa prírodnou fermentáciou. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani farbivá. Vhodná náhrada za ocot. Používa sa do šalátov, polievok, omáčok apod. Podporuje trávenie, eliminuje únavu. Príjemne osvieži najmä v horúcich letných dňoch.
Zloženie:
- UME
- morská soľ (20,5%)
- shizo (Perrila)
Miso pasta
Miso pasta vzniká fermentáciou sójových bôbov a soli. Jednotlivé druhy miso môžu byť doplnené obilninami.
Miso obsahuje živé enzýmy pomáhajúce tráveniu, esenciálne oleje, vitamíny (i vitamin B12), minerály a proteíny. Používa ss podobne ako sójová omáčka na ochucovanie pokrmov, ale len v malom množstve
, pretože má veľmi silnú slanú chuť. Pridáva sa hlavne do polievok, rezancov, zeleninových jedál, k rybám, ale aj všade, kde chceme zvýrazniť chuť jedla. Pred použitím treba miso rozmiešať v malom množstve vody.
Miso sa rozlišuje podľa fermentácie a dĺžky zrenia na 3 druhy:
1.) svetlé miso - kome: je jemné, používa sa do polievok,
2.) žlté miso -mugi miso: je stredne silné, do cestovín a omáčok,
3.) tmavo červené miso - hatcho miso: má najvýraznejšiu chuť a prenikavú vôňu
- podporuje látkovú výmenu
- povzbudzuje trávenie a správnu črevnú mikroflóru
- podporuje srdečnú činnosť
Obilniny
Rôzne druhy a formy obilnín polievku zdravo zahustia a obohatia o výživné látky.
Morské riasy - napr. dulse, kombu, nori, wakame
Kuzu bio
Prírodný prípravok na zahusťovanie polievok, omáčok, prípadne dezertov. Získava sa z koreňa divokej rastliny využitím tradičnej metódy, ktorá trvá 90 dní. Výsledkom je perfektný zahusťovací prostriedok s jemnou štruktúrou. Samozrejme je pôvodom z Japonska.
Použitie: 1/2 ČL rozdrveného prášku na hrnček vody, povariť 2-3 minuty, než zhustne, pridáme umeboshi a pár kvapiek shoyu johsen. Dodá energiu, vitalitu pri oslabení, chorobe atd. Semienka