Biela fazuľa na zelenine
biela fazuľa namočená cez noc, mrkva, zeler, petržlen, prípadne ďalšia zelenina, cibuľa alebo pór, jemné ovsené vločky, 1 ČL olivového oleja, soľ, polievkové bylinky, majoránka, strúčik cesnaku, mletá rasca
Fazuľu prepláchneme a v novej vode varíme s mletou rascou takmer domäkka = asi 1 - 1,5 hodiny. Môžeme odoberať penu.
Zatiaľ očistíme a na drobné kúsky nakrájame zeleninu. Očistíme strúčik cesnaku.
Keď je fazuľa (takmer) mäkká, prepláchneme ju a vrátime do hrnca. Pridáme zeleninu ( druhy ako pór, brokolicu alebo cuketu stačí pridať neskôr), celý cesnak, kvalitnú vodu, bylinky a trochu soli a varíme ešte asi 20 - 25 minút.
Prisypeme ovsené vločky a varíme ešte 5-10 minút, pričom dávame pozor na prichytenie, podľa potreby po troche dolievame vodu.
Celý cesnak je pre mamu.
Jedlo obsahuje dostatok bielkovín a je plnohodnotné aj bez mäsa, vajíčka apod.
Ak dieťa ešte nepožuje fazuľu (čo chtiac-nechtiac uvidíme na druhý deň v plienke alebo nočníku), roztlačíme ju.
Ak varíme aj pre tatina, do jeho porcie môžeme pridať ďalšie koreniny alebo soľ.