Šošovicovo - zeleninový hrniec
Suroviny (na 6 porcií): 20 dkg šošovice, 40 dkg paradajok, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 malý zeler, bobkový list, bazalka, oregáno, tymián, bio-bujón, rasca, olivový olej, soľ.
Postup: Vopred namočenú šošovicu zlejeme, pridáme asi pol litra čerstvej vody a uvaríme domäkka. Pridáme asi 3 PL olivového oleja a rascu.
Zatiaľ nadrobno pokrájame cibuľu, očistíme a na malé kocky pokrájame zeler a paradajky (2/3 paradajok rozmixujeme a 1/3 nakrájame). Na troške oleja podusíme cibuľu a zeler. Vmiešame paradajky, bylinky, soľ, roztlačený cesnak a varíme tak, aby omáčka zhustla. Podľa potreby pridáme 1/2 až 1 bio-bujón. Vmiešame šošovicu. Podávame samotné, alebo s tmavým chlebom a jeme, mňam! :)